Contact
Route
Mijn winkelwagen
Deel deze voorstelling
GA JE MEE?
Deel deze voorstelling
DELEN OP TWITTER
DELEN OP FACEBOOK

vr 9 juni 2023 | 14:00 uur | film, Genre

Kampong Lunetten Het laatste Molukse woonoord

Kampong Lunetten

Een film over het laatste Molukse woonoord van Nederland

Op 21 maart 1951 arriveert de boot Kota Inten in Nederland met aan boord de eerste groep Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen, die – zo werd toen aangenomen – tijdelijk naar Nederland worden overgebracht. Dit in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Dit is echter niet gebeurd.

Bij aankomst worden zij uit militaire dienst ontslagen en overgebracht naar woonoorden. Daarmee start de Nederlandse geschiedenis van de Molukkers.

Eén van die woonoorden is Lunetten in Vught, dat in de oorlog als concentratiekamp (Kamp Vught) is gebouwd. Binnen enkele maanden wonen er meer dan 3000 Molukkers. Een plek waar zoveel mensen bij elkaar wonen zonder perspectief, levert zo nu en dan spanningen op. Toch is het leven in Lunetten doorgaans plezierig, met veel sport- verenigingsactiviteiten, gezamenlijk muziek maken, feesten en het delen van lief en leed.

Kampong Lunetten, een documentaire van filmmaker Ellen van Kempen, toont het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten. Recente beelden en verhalen van Molukkers, die er zelf hebben gewoond of nog steeds wonen, worden afgewisseld met oude filmbeelden van woonoord Lunetten door de jaren heen.

De documentaire verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid.
Een Moluks dorp in de Vughtse natuur. Een ‘dorp’ dat nu, 72 jaar later, nog steeds bestaat.

Documentaire| regie Ellen van Kempen | i.s.m. werkgroep Kampong Lunetten en Vughts Museum |  86 min.


De documentaire is te zien op donderdag 8 juni om 20.00 u. en vrijdag 9 juni om 14.00 u én om 20.00 u.

Na afloop van elke voorstelling is er in de foyer de gelegenheid tot het stellen van vragen over de documentaire en de totstandkoming daarvan.

De documentaire is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de werkgroep Kampong Lunetten, Ellen van Kempen en het Vughts Museum.

Verkoop start op 01-01-2016 08:00
Datum: vr 9 juni 2023 Aanvang: 14:00 uur Entree:
Normaal: € 7.00

Genre: film, Genre Andere data: do 8 juni 2023, 20:00 u vr 9 juni 2023, 20:00 u

Bekijk ook eens

di 7 mei 2024 | 20:00 u | film Filmvoorstelling Bad Moms Moederdag Special
Bestel kaarten
LEES MEER