Contact
Route
Mijn winkelwagen
Agenda
Bekijk alle voorstellingen

Expositie

De Speeldoos Vught

Ingrid van Wamel

De schoonheid en de troost

13 maart – 15 mei 2023

 

Diverse elementen van het schilderij kunnen we vergelijken met woorden: in juiste volgorde en met het gebruik van grammaticale regels kunnen gedichten of verhalen ontstaan. Van Wamel’s werken uit de nieuwste serie kunnen gezien worden als korte verhalen die allemaal eindigen met een vragende zin. De antwoorden liggen in de symbolische betekenissen van de vogels die zij plaatst naast de figuren. In een portret zien wij een vrouw achter tropische bladeren met een ekster ertussen. Deze vogel wordt gezien als sluw en wilskrachtig, maar ook als een denkbeeldige poort naar nieuwe dimensies.

In veel verschillende culturen en levensbeschouwingen gelooft men dat de dieren een specifieke gave hebben die van een grotere kracht aan hen is gegeven. In de middeleeuwse kunst ziet men de heiligen afgebeeld met hun symbolen, waaraan wij ze kunnen herkennen. Hier zijn het vrouwen met vogels die iets over hun karakter of hun levensverhaal prijsgeven.

In een van de schilderijen zien we een enorme vlinder, geschilderd over het gezicht van een vrouw.  De vlinders staan niet alleen synoniem voor verande-ring en metamorfose, maar ook voor vrijheid, liefde en harmonie. De cyclus van de vlinder kan de spirituele transformatie van de mens symboliseren. Ook de kunstenaars sluiten zich met tijden op in een onzichtbare cocon en zonderen zich van de buitenwereld af. Dan zijn ze gericht op henzelf, om opnieuw te gaan creëren. Ingrid van Wamel heeft dat proces met deze serie schilderijen voorlopig afgerond.

 

Deze expositie is georganiseerd onder auspiciën van de Gemeentelijke Tentoonstellingscommissie en is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-20.00 uur (tijdens vakantieperiodes en feestdagen gelden afwijkende openingstijden).


Ook exposeren in Theater de Speeldoos?

Ga voor meer informatie naar Uw expositie>> of
Neem contact op met:
Eveline van Maasakkers
T 073 751 80 44
E eveline@theaterdespeeldoos.nl