Contact
Route
Mijn winkelwagen
Laatste nieuws

11 maart 2022 |

EXPOSITIE

Expositie de Speeldoos Vught

Waldo van Bokhoven: Collected Landscapes en Mixed Forests

17 oktober 2022 – 22 december

 

Meer dan tien jaar geleden maakte Waldo van Bokhoven een schetsje vanuit de gedachte dat het mogelijk moest zijn om met een aantal simpele lijnen en kleuren een landschappelijk gevoel vast te leggen. In de jaren daarna heeft hij vele landschappen gefotografeerd, onder allerlei omstandigheden en in alle seizoenen. Dit leverde een buitengewoon rijk palet aan kleuren en structuren op. En zo werd het schilderen met foto’s. Zo zijn Verweven Landschappen (“Collected landscapes”) tot stand gekomen. Zelf noemt van Bokhoven het schilderen met foto’s, waarbij in de lijnen en lagen van het landschap de architectuur van de natuur naar voren komt. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je naar een bestaand landschap kijkt, maar niets is minder waar. De werken bestaan elk uit tientallen fragmenten van foto’s van landschappen, bossen en bomen die hij in de loop der jaren rondom de Essche Stroom, de Dommel, Halder, Sterrenbos, Haanwijk, Vught en ’s-Hertogenbosch heeft gemaakt. Hieruit selecteert hij stroken op kleur en structuur. Deze bouwt hij vervolgens digitaal in lagen op tot nieuwe denkbeeldige panorama’s. Zo correleert het reële met het fantastische, met het maakbare en brengt een nieuwe werkelijkheid tevoorschijn.

De serie “Mixed forest” ontstaat vanuit hetzelfde idee, maar oogt anders. Het zijn taferelen die doen denken aan zgn. “sottoboscos”, een bijna vergeten genre uit de 17e eeuw. Het zijn bosstillevens of “bosgrondjes”, waarbij schilders inzoomen op het leven op de bodem onder het bos. De composities van de doeken zijn altijd erg gecomponeerd, de bloemstukken zijn geen realistische bosvegetatie, maar magische werelden die verschijnen uit een vaak donker achtergrond met letterlijk laag-bij-de-grondse natuurvoorstellingen, vol met planten, zwammen en vlinders, een soort levende wonderkamers.

 

Waldo van Bokhoven studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Sinds meer dan tien jaar is hij actief als vrij kunstenaar. Meer informatie over zijn werk kunt u vinden op zijn website: www.waldovanbokhoven.nl.

Deze expositie is georganiseerd onder auspiciën van de Gemeentelijke Tentoonstellingscommissie en is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-20.00 uur (tijdens vakantieperiodes en feestdagen gelden afwijkende openingstijden). Tijdens de herfstvakantie van 22 oktober t/m 30 oktober zijn wij beperkt geopend.