Contact
Route
Mijn winkelwagen
Laatste nieuws

1 januari 2023 |

EXPOSITIE

Foto-expositie de Speeldoos Vught

Patrick Tönjes

4 september – 2 oktober 2023

 

In plaats van de groepstentoonstelling van de amateurkunstenaars, geven wij dit jaar ruimte enkel aan een van hen, die met zijn fotografie dat erg verdient. Patrick Tönjes fotografeert al 43 jaar diverse onderwerpen, waarbij natuur de belangrijkste inspiratiebron blijft. Tijdens zijn vele reizen staat hij regelmatig stil om landschappen vast te leggen.

Fotografie is de kunst van het zien, door even stil te staan zien wij meer. Dat is ook de boodschap voor u, de kijker: “Sta stil bij de foto’s en vraag jezelf af: Wat zie ik? Wat zou ik erin kunnen zien? Wat raakt mij in de foto? Waarom? De titels geven een hint over hoe we naar de foto’s kunnen kijken. Mensen zijn sterk visuele wezens. Voor mensen is gezichtsherkenning essentieel. Dat heeft als bijeffect dat wij in veel dingen gezichten zien. Op internet kan je honderden foto’s vinden van dingen die lijken op gezichten van mensen. Op het eerste gezicht zie je een vervallen huis. In tweede instantie zie je een gezicht. Ga je verder, dan kan je je afvragen: “Als de ogen de reflectie tonen van de ziel, wat gaat er dan om in dit huis? Wat zien wij in de ogen van het huis?” Zo kent een beeld meerdere lagen, afhankelijk van wie ernaar kijkt.

Een deur in een verlaten huis in Kolmanskop (Namibië) kan men zien als een gesloten mens. Alle gevaren worden met een “schild” tegengehouden. Dat heeft zo zijn voordelen. Maar wanneer iemand dat jarenlang volhoudt ontstaat er dit: de deur kan niet meer open. En daarmee wordt het onmogelijk om binnen te komen. Ook alle mooie ervaringen blijven buiten. Men kan alleen nog maar langskomen, maar niet meer naar binnen. En al het moois binnen kan nooit meer naar buiten. Zo te zien heeft een muis het nog geprobeerd, tevergeefs….

Kom kijken naar de expositie van Patrick Tönjes en wees nieuwsgierig. Te zien tot 2 oktober in het theater De Speeldoos.

Deze expositie is georganiseerd onder auspiciën van de Gemeentelijke Tentoonstellingscommissie en is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag tussen 10.00-20.00 uur (tijdens vakantieperiodes en feestdagen gelden afwijkende openingstijden).

www.ffffotos.nl
info@ffffotos.nl