Contact
Route
Mijn winkelwagen
Agenda
Bekijk alle voorstellingen

Expositie

19 februari t/m 12 maart | Expositie José op ten Berg – Verder naar het Noorden

“Zie…dat is de ijskap, voor me lag het lege verwaaide, wit-bevroren hart van Groenland. Een continent van in elkaar geperste sneeuw, onmetelijk groot en huiveringwekkend verlaten. Een witte wildernis, gevormd door de sneeuwval der eeuwen.”

Zo begint het boek van Anthony van Kampen met als titel “Groenland”. Naar aanleiding van die omschrijving heeft José op ten Berg een serie schilderijen gemaakt. Later reisde ze zelf naar het Noorden: “Het landschap was overdonderend, groot en imposant. Door het landschap in mijn atelier te ontrafelen en alle onderdelen, licht, lucht, ijs, vorm en kleur te vertalen naar beeld leer ik het landschap beter kennen. Het licht op de Polen is anders. Het is er veel helderder, de contrasten zijn veel sterker. In de beslotenheid van mijn atelier reis ik verder naar het noorden en de schilderijen die zo ontstaan vormen een reis op zich. Een reis in verf en kleur. Het gaat nooit om een realistische weergave van hetgeen ik waarnam. Het zijn terugblikken op de sfeer van het verblijf ter plaatse en de indruk, die het landschap op mij maakt. “

Teksten van ontdekkingsreizigers, gedichten, vreemde plaatsnamen en landkaarten versterken haar fascinatie met overweldigende landschappen, zoals b.v. citaat uit het boek “Nacht en ijs” over de Noorse poolexpeditie (1893-1896) van Fridjof Nanssen: “Eeuwig rusteloos wordt het zuivere blauwwitte marmer van dit zwervende ijs gemodelleerd met de verkwistende mildheid der natuur, die de heerlijkste beeldhouwwerken om zich heen doet ontstaan, welke vergaan, voordat een oog ze heeft gezien. Waartoe? Het is een wisselend spel de schoonheid. Het wordt slechts beheerst door de luimen der natuur, die nauwkeurig die eeuwige wetten volgt, die niet naar tijd of doel vragen.”

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag tijdens voorstellingen.

Ook exposeren in Theater de Speeldoos?

Ga voor meer informatie naar Uw expositie>> of
Neem contact op met:
Eveline van Maasakkers
T 073 656 55 88
E eveline@theaterdespeeldoos.nl